Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Venäläiset valtaavat Karjalasta loputkin?

Venäläisten pääoma valtaa Etelä-Karjalaa. Merkittävä osa siitä on rahaa, joka siirtyy mustissa salkuissa rajan yli turvaan. Se on siis hankittu kyseenalaisin keinoin. Ainakin suomalaisen mittapuun mukaisesti arvioituna.

Pahimmillaan venäläisbuumi on Etelä-Karjalassa. Esimerkiksi Ruokolahdella on ajoittain jopa kolmannes kiinteistökaupoista tehty venäläisten toimesta. Siis kolmannes. Ei tarvita kummoista ynnälaskutaitoa, kun voi hahmottaa tilanteen, mikä vallitsee kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua, jos nykymeno saa jatkua.

Tetriniemen Saimaa Lakeside -lomakylää, Rantalinnaa ja Salosaaren Freelandia -lomakylää Ruokolahdella yhdistää yksi asia: ne ovat venäläisomistuksessa. Tetriniemeen ja Rantalinnan luokse venäläiset ovat rakentaneet ökyhuviloita vuokralle ja myyntiin. Vuokralaiset ja ostajat ovat pelkästään venäläisiä. Ruokolahdesta onkin tullut maakunnan venäläiskylien tyyssija.

Käyn usein Lappeenrannan torilla. Kerran laskin, että torin reunaan oli pysäköitynä 32 autoa. Niistä 24:ssa autossa oli venäläiset kilvet.

EU:n sisällä ihmisillä on vapaa liikkumisoikeus, siis oikeus ostaa myös maata. Se ei kuitenkaan koske EU:n ulkopuolisia maita, kuten esim. Venäjää.

Suomen ei tulisi sallia venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa muutoin kuin luvanvaraisesti erityistilanteissa. Niin pitäisi menetellä siihen saakka, kunnes suomalaiset voivat ostaa maata Venäjältä samoilla ehdoilla kuin venäläiset Suomesta.

Venäläiset veivät meiltä suurimman osan Karjalaa väkipakolla. Siksikään en ymmärrä, miksi sitten loput pitäisi luovuttaa omaa hölmöyttämme!

Kiinteistökauppojen taustalla hiipii toinenkin peikko. Kiinteistökauppojen mukana ja muutoinkin Etelä-Karjalaan on virrannut pysyvästi asumaan tuhansia venäläisiä. Tiedämme muista Venäjän naapurimaista, että venäläiset haluavat säilyttää oman kielensä ja elintapansa. Ei ole kaukana se hetki, kun he alkavat vaatia omia kouluja ja muita omakielisiä palveluja.

Jos venäläiset käyvät meillä ostosmatkoilla, niin se on ihan hyvä asia. Tervetuloa! Mutta jos he aikovat ostaa loputkin Karjalasta, niin sitä ei saa sallia. Suomi on säilytettävä suomalaisilla. Se on meidän isänmaamme.

On suorastaan järkyttävää, että ulkoministeri Alexander Stubb ei näe tässä kehityksessä mitään kielteistä. Hän on lupaillut venäläisille jopa viisumivapautta. Seuraavien vaalien jälkeen ulkoministeriksi on saatava henkilö, joka vastuullisesti puolustaa tätä maata ja tätä kansaa.

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

J. Gagarin

Kerrankin olen varauksetta samaa mieltä.

Suomella ei ollut mitään syytä vapauttaa venäläisten kiinteistökauppoja silloin, kun ne EU:lle piti vapauttaa. Suomi varjeli vuosikymmeniä mustasukkaisesti maanomistuslakejaan ja pitkin hampain epäröiden joutui vapauttamaan maan oston keskieurooppaalaisille peläten, että saksalaisten mökkejä nousee joka niemeen notkoon ja saarelmaan. Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut, mutta vapaaaehtoisesti vapautetun venäläisomistuksen myötä Suomi on vaarassa venäläistyä, ja kuten mainitsit venäläiset kyllä osaavat vaatia "legitiimejä" oikeuksiaan. Sen huomaaa jo nyt, vaikka maassa on edelleen verraten vähän venäläisasutusta.

juri g.

Kerrankin olen eri mieltä. Naapurikansojen välinen kanssa- ja kaupankäynti on normaalia. Ja Suomi tarvitsee rahaa niiden toisten maahanmuuttajien elättämiseksi.

Minä olen käynyt Viipurissa ja nähnyt siellä sen verran suomalaisia busseja kun Lappeenrannassa on naapurin henkilöautoja. Osa maanmiehistämme osallistuu rajan takana juopumimiseen ja muuhun irstailuun, enuvostoaikoina pimeään kaupankäyntiin.

Reijo Tossavainen

Vaikka suomalaisia on Viipurissa bussilasteittain, niin silti he eivät voi ostaa maata tai muita kiinteistöjä Venäjältä.

MilaF (nimimerkki)

Tiedätkö, Gagarin, ketkä valmistelivat venäläisten kiinteistökauppojen vapauttamisen tai kenen aloitteesta se tehtiin? En millään jaksaisi alkaa itse kaivella - laiskottaa.

Reijo Tossavainen

Olikohan Lipposen hallituskaudella? Toivottavasti joku muistaa tarkemmin, myös ulkoministerin nimen.

MilaF (nimimerkki)

Jep. Lipponen II

- ulkoministeri Tarja Halonen
- kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja
- ympäristöministeri Satu Hassi
- puolustusministeri Jan-Erik Enestam

Reijo Tossavainen

Kulttuurien erot joskus jopa hymyilyttävät. Etelä-Karjalassa on nykyisin vessoja, joihin on ollut tarpeen laittaa käyttöohjeet piirroskuvina. Ohjeissa yritetään valistaa, että tarpeet tehdään istualtaan.

MilaF (nimimerkki)

Samat ohjeet sopisi laittaa Helsinki - Turku moottoritien varren pysähdyspaikoille. Varsinkin eräs suosittu Teboil matkan varrella voisi paneutua asiaan. On uudet siistit tilat, mutta vessat ovat pissassa pöntönreunoilta lattialle asti ja ovenkahvat kosteina. Merkkivaatteisiin pukeutuneet ja huolellisesti meikatut rouvat eivät edes käsiään pese, mutta tukan on oltava kunnossa ja huulipunat paikoillaan.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Venäläisten säästöt vapauttavat Etelä-Karjalaa luterilaisten savolaisten vallasta. Venäläiset pakenevat Venäjää Etelä-Karjalaan ja tuovat sinne kiinteistömarkkinatalouden. Venäläiset huvilarakennushankkeillaan työllistävät eteläkarjalaisia.

Venäläiset tontinostajat ovat Venäjää paossa olevia väärinymmärrettyjä porvareita ja hyviä kokoomuslaisia.

J. Gagarin

Yhdessä Markuksen pari päivää sitten kirjoittamassa blogissa analysoin kommentissani korrelaation ja kausaalisuuden välistä suhdetta.

Olisi mielenkiintoista piirtää samaan koordinaatistoon käyrät venäläisasutuksen lisääntymisestä ja torakoiden sekä luteiden lisääntymisestä. 80-luvun lopulla molempien ilmiöiden esiintyminen Suomessa oli noin nolla.

http://www.lb.kaleva.fi/uutiset/lutikat-ja-torakat...

Reijo Tossavainen

Lisään tuohon luetteloon vielä tuberkuloosin. Muitakin olisi, mutta olkoon nyt sanomatta...

Reijo Tossavainen

Jos venäläisten ostobuumi suuntautuisi vaikkapa Närpiöön, niin kyllä Stubb ja RKP kyllä nostaisivat äläkän!

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Kun ryssät kuppasivat meiltä paljon, niin onko se väärin, että nyt sitten tekevät rahalla hienoa markkinataloutta?

Ajatukseni on, että venäläiset saavat nyt hieman hyötyä itselleen siitä paskasta minkä meille tekivät ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Vieras (nimimerkki)

Kyllä venäläisten hankkimia kiinteistöjä on muuallakin, esimerkiksi etelä-Päijänteelläkin.

JariH (nimimerkki)

Eikö tämä ongelma kuuluu jollekin muulle kuin ulkoministerille?

Reijo Tossavainen

Stubbin ohella maamme koko ylin poliittinen johto on vastuussa tästä asiasta.

JariH (nimimerkki)

Kuten myös paikalliset päättäjät.

hulda (nimimerkki)

Tonttikaupat eivät kuulu ulkoministerin tontille ja uutisten mukaan kunnat ovat Itä-Suomessa kaavoittaneet venäläisille tontteja, kunnallistekniikkakin on rakennettu kaupan päälle.

Reijo Tossavainen

Stubbin ohella maamme koko ylin poliittinen johto on vastuussa tästä asiasta kansainvälisten sopimusten osalta.

hulda (nimimerkki)

Entä perussuomalaisten kansanedustajat, jotka eivät ole edes tehneet kirjallista kysymystä.

Reijo Tossavainen

Venäläiset ovat ostaneet huomiota herättävän paljon maita maamme sotilaallisten kohteiden läheltä. Siis maata, jolla ei ole matkailullista tai juuri mitään muutakaan taloudellista merkitystä. Venäläisten tavoitteet ovat siis sotilaallisia.

Maamme vastuulliset henkilöt ovat tässäkin asiassa kuin "kusi sukassa". Ikävästi sanottu, mutta niin on vastuutonta heidän toimettomuutensa.

väli suomen lehtien lukija (nimimerkki)

minusta kiinteistöjen myyjät ovat tästä vastuussa. ei valtiovalta. harvinaisen epäisänmaallista porukkaa. jos siis venäläisille myyminen sitä on.

Reijo Tossavainen

En syyllistäisi kiinteistöjen myyjiä. He toimivat laillisesti. Lisäksi venäläiset ovat joskus maksaneet reippaitakin ylihintoja. Rahat ovat poltelleet näppejä.

JariH (nimimerkki)

Eli kun myyjä toimii laillisesti, niin silloin syytetään valtiovaltaa. Melko pettämätöntä logiikkaa.

Vierasta (nimimerkki)

eli kiinteistöjen myyjien pitäisi saada myydä mutta ei venäläisille? Kenen muun luulet olevan kiinnostunut itärajan kiinteistöistä, ruotsalaistenko? Vai pitäisikö valtion lunastaa kiinteistöt itselleen samalla rahalla?

Vieras (nimimerkki)

Valtailehan Sinä Tossavainen vain niitä Espanjan aurinkorannikoita!

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Totta! Olen aiemmin komentoinut Tossavaisen omaa tekopyhää dilemmaa; asuinpaikka/talviasuinpaikka. Vähän on sama haju venäläisten suomidatsojen kanssa. Tässä tietenkin erona on 2 EU-maata.

Välillä huudetaan kritiikkiä, välillä annetaan kannatusta. Nyt on sen aika tästä Tossavaisen kirjoituksesta.

Reijo Tossavainen

Taitaa olla niin, että Bäcklund itse on nyt tekopyhä. Elämme vuotta 2010, jolloin ihmiset voivat matkustaa ja asuakin lyhyempiä ja pidempiä aikoja muualla kuin kotikylässään. Jos minä käyn talvella jonkin aikaa muualla, niin ei kai se rajoita minun oikeuksiani suomalaisena?

Vai onko tässä kannustimena enemmänkin se "kateuspykälä". Jos on niin, niin unohda se. Kyllä tänä päivänä matkustaminen on mahdollista lähes kaikille. Lähteminen on enemmän kiinni siellä korvien välissä olevista asioista.

Olen käynyt noin 50:ssä eri maassa. Omalla henkilöautolla ja matkailuautolla olen kierrelly 24:ssa eri maassa yhteensä hieman yli 100 000 km. Minusta se on ollut hieno kokemus. Olen nähnyt miten asiat ovat muualla ja osaan suhteuttaa asiat toisiinsa vähän avarammasta näkökulmasta. Olen joskus ennenkin todennut, että kaukaa näkee hyvin lähelle. Silloin erottaa paremmin olennaisen vähemmän tärkeästä.

Pentti Järvi

Espanja on aina ollut avaramielinen ulkomaalaisten kiinteistökaupoille mikä onkin johtanut siihen, että paikallisilla asukkailla ei ole varaa ostaa uusia asuntoja (kiinteistöjä).
Tämä on kärjistynyt paitsi Aurinkorannikolla, niin etenkin Mallorcalla.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Tossavainen kyllä, asiaa haastat. Itsekin olen kirjoitellut tästä jo 1999 alkaen.

Saimaalta on mm. ostettu yli 300 ha pläntti, jossa 2 km rantaviivaa. Olen keskustellut venäläisten ystävieni kanssa problematiikasta. Pääosin kyse isommissa kaupoissa vakuuksien hankkimisesta muualle maailmaan.
Rahojen aluperistä ei myöskään ole edes mahdollisuutta saada tietoa.
Kiinteistöjen kehittämisestä suurten lupausten jälkeen on jo paljon kokemuksia; ränsistyvät ja metsittyvät.

Normaali turismi kannattaa ja tukee Etelä-Karjalan taloutta. Vuokraamistoimintaa tulee kannattaa ja kehittää.

Ruotsista EU:n ulkopuolisilla kansalaisilla ei ole mahdollisuutta ostaa kiinteistöjä. Saman pitäisi koskea Suomea niin kauan kuin vastavuoroisuusperiaate toteutuu täysimääräisesti.

Viron kaltaiset prossipatsaskiistat koskevat tulevaisuudessa myös Suomea. Venäjä on ilmoittanut, että venäläisten etuja valvotaan globaalisti. Venäläisvastaisuus on Kaakkois-Suomessa lisääntymässä. Seurauksena on konflikteja, joista esimerkkeinä ovat mm. erilaiset lasten oikeuksiin liittyvät asiat, joihin Venäjän Federaatio jo nyt ottaa kantaa korkealla tasolla. Väitän, niin kuin kirjoittakin, että kehityksen jatkuessa hallitsemattomana, suuria ongelmia on edessä. Venäjän intressipiirissä oleva vähemmistö on jo Itä-Suomessa suuri ja kasvaa.

Lopuksi, en koe itseni venäläisvastaiseksi, ehkä päinvastoin. Näen kuitenkin merkittäviä ongelmia kirjoittajan mainitsemalla tavalla.

Tuomo Kankkunen

Mitä muuta pelkäät Tossavainen ?

Kaiken muun lisäksi olette ryhtynyt sotilas-strategiseksi asiantuntijaksi.

Kertokaapa nyt meille tavallisille reserviläisille, että minkälaista uhkaa se muodostaa tämä "sotilaallisten kohteiden läheisyys ?

Ja mitä ne ovat, ne "sotilaalliset tavoitteet" ?

Onko Timo Soini tietoinen tästä vaarasta ?

Millähän kaikella ehditte vielä peloitella Tossavainen ?

Mutta sovitaanko, että tallennetaan tämä tuotoksenne.

Reijo Tossavainen

Esimerkiksi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan pj. Pertti Salolainen on ollut myös hyvin huolissaan tästä asiasta jopa julkisuudessa.

Kysyn siis Kankkuselta: Pelotteleeko ja pelkääkö myös Salolainen?

JariH (nimimerkki)

Salolainen oli huolissaan uutisessa, jossa kerrottiin venäläisten hankkineen maata rakennuksineen paikasta, jonka lähistöllä oli teleliikennetukipiste (tai muu vastaava tärkeä infran osa).

Salolainen ei ollut huolissaan uutisessa siitä, että venäläiset tekevät kiinteistökauppoja Suomessa, joten yhtäläisyysviivan vetäminen ei nyt onnistu... hyvin yritit kuitenkin.

Reijo Tossavainen

Teleliikennepistekin on sotilaallisesti tärkeä kohde eli turvallisuuden kannalta tärkeä kohde. Salolainen oli siis huolissaan ERILAISISTA tärkeistä kohteista, siis myös muista kuin varsinaisista sotilaallisista kohteista, joiden läheisyydestä venäläiset ovat aktiivisesti hankkineet maata.

hulda (nimimerkki)

Puolustusvoimilta vastattiin keväällä, mm. HS Pääesikunta: Venäläisten maakaupat eivät ole kansallinen turvallisuusuhka

"Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) on vastannut kahdesti kansanedustajien kysymykseen asiasta, kun huolta on noussut esimerkiksi puolustusvoimien teleliikennemaston läheisyydestä. Hänen mukaansa kriittiset yhteydet ovat suojattuja, eikä tunkeutuminen puolustusvoimien verkkoon linkkimaston kautta olisi käytännössä mahdollista.

Eri asiantuntijoiden mukaan ostoinnolle voi olla myös hyvin yksinkertainen selitys: venäläinen raha on suomalaisessa maassa paremmassa turvassa kuin Venäjällä ja vielä paremmassa, kun sen suojana ovat mutkikkaat yritysjärjestelyt. Kauppoja on tehty kaikkiaan jo tuhansia.

Asiantuntijat arvioivat myös, että tiedustelutoiminta maa- ja talokauppojen kautta olisi liian näkyvä tapa toimia."

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/P%C3%A4%C3%A4es...

Tuomo Kankkunen

Saattaahan tämä pelätä Salolainenkin.

Mutta kysyinkin tuossa Tossavaiselta, kun Salolainen ei ole paikalla:

a) Minkälaisen uhkan muodostaa "sotilaallisten kohteiden läheisyys" ?

b) Nitä ne ovat, ne mainitsemanne "sotilaalliset tavoitteet" ?

c) Mitä muuta pelkäätte ?

Reijo Tossavainen

Kankkunen: Tiedän erään varaston, jonne on sijoitettu Puolustusvoimien kriisitilanteessa nopeasti perustettavan taisteluprikaatin kaikki varusteet "nuppineulasta panssavaunuun". Lähialueelta venäläiset ovat tehneet kolme maakauppaa. Enempiä selittelemättä uskon Kankkusen ymmärtävän, että tähän sisältyy riskejä.

Pelkäänkö sitten jotakin? Tässä tapauksessa en henkilökohtaisesti omasta puolestani. Sen sijaan olen huolissani tämän maan ja tämän kansan puolesta.

Erik Johansson

Mikä siis olisi Reijo Tossavaisen "lääke" tähän hänen ongelmana pitämäänsä asiaan?

Olisiko se kiinteistöjen omistamisen kieltäminen Euroopan Unionin ulkopuolisilta? Sellainen kielto kyllä vuotaisi kuin seula kun kysyntä kuitenkin olisi voimakasta edelleen. Hallintaoikeus ja epäsuora omistus voitaisiin junailla niin monilla tavoilla, jotka vain entisestäänkin vaikeuttaisivat Suomen hallinnon mahdollisuuksia käyttää viranomaisvalvontaa näiden omistusten suhteen mm. verotuksessa. Suomeen, halutuille alueille, syntyisi suuri määrä mm. maltalaisia ja kyproslaisia kiinteistönomistusyhtiöitä.

Reijo Tossavainen esittää ongelman. Kuinka hän sen ratkaisisi kun kansanedustajaehdokaskin on?

Reijo Tossavainen

Kiinteistökauppa luvanvaraiseksi EU:n ulkopuolisilta? Kyllä!

Ei se ole ongelmallista käytännössä. Olihan se luvanvaraista ennenkin ja ei sen toteuttamisessa kovin suuria ongelmia ollut.

Erik Johansson

Aikaisemman luvanvaraisuuden aikana, siis ennen EU:ta, olosuhteet olivat kokonaan toiset.

Ensinnäkään ei ollut kysyntää. Vieressä sijaitsevan naapurimaan oloista johtuen sieltä ei tullut maksukykyisten ostajien massiivista rahavirtaa.

Kielto koski silloin kaikkia maita. Ei ollut mahdollista nykyiseen tapaan käyttää Suomen kansalaisten oikeudet omaavaa EU-ostajaa bulvaanina ja piilo-omistajana.

EU-bulvaanin käyttö vain ketjuttaisi kiinteistöomistukset veroparatiisien uumeniin pois Suomen viranomaisten ulottuvilta. Pienempi haitta on että ostaja ja omistaja asioi suoraan kuin bulvaanien välityksellä.

Summa summarum: Rahan ylivaltaa eivät hallintotoimet missään ja milloinkaan pysty estämään. Suhteelliseen rinnakkaineloon on kyllä mahdollisuuksia. Tämä on inhorealismia.

Reijo Kallinen (nimimerkki)

Miksi sinä Tossavainen ja muut itkijät ette osta itse noita tontteja? Eikö ole rahaa? No se ei kyllä ole venäläisten vika. Outoa on se, että nyt maanomistajia kiellettäisiin myymästä omaisuuttaan eniten tarjoavalle. Sosialismia tuo on. Tossavainen haluaa sosialisoida maanomistajien omaisuuden! Johan on markkinat! Kas kun ei vaadita, että elintarvikkeita ei saa myydä muille kuin EU-maiden kansalaisille.
Suomen lainsäädännöstä on poistunut jo ajat sitten ns. ulkomaalaispykälät. Muistaakseni se tapahtui Pekka Vennamon ministeri kaudella.

Tuomo Kankkunen

Tossavainen: Jatkatte vieläkin peloittelua.

Ettekä vastaa kysymyksiin. Kirjoititte: "venäläisten sotilaallisista tavoitteista"

Kysyn nyt kolmannen kerran: Mitä ne ovat, ne "sotilaalliset tavoitteet" ?

Toisen kerran kysyn: Onko Timo Soini tietoinen näistä uhkakuvista ?

Vielä kysyn miksi ette osoita uhrautuvaa isänmaallisuutta, ja tule varjjelemaan ja puolustamaan sitä "nuppineula- ja panssarivaunuvarikkoa" kun sotilaat eivät tunnu siitä välittävän.

Vieras (nimimerkki)

"En syyllistäisi kiinteistöjen myyjiä. He toimivat laillisesti. Lisäksi venäläiset ovat joskus maksaneet reippaitakin ylihintoja. Rahat ovat poltelleet näppejä."

kuka muu on syyllinen kuin sen kiinteistön myyjäP? stubb vai?

Vieras (nimimerkki)

kuka muu on syyllinen kuin sen kiinteistön myyjä?

Tähän ongelmaan löytyisi helposti ratkaisu kun maat omistettaisiin
me kaikki eli Suomen Valtio.

luuserius (nimimerkki)

Lähtökohta-Itärajalla maailman suurin elintasoero.

Eikö ole hyvä että pääomaa virtaa myös Karjalaan ja aluepalautus etenee.

Ennen toimittiin yhteisyritysten kautta, nyt samat pelisäännöt eli suomalainenkin voi investoida suoraan tai pörssin kautta. Bisnesmaana Venäjä on nykyajan Klondyke suomalaiselle. 90-luvulla kuulin että suomaalle meinasivat jo kavereitten isät rakentaa. Nyt kiinalaisten kanssa siitä tulee tosi.

Poliittisesti ei ole halua suoraan yhteistyöhön- maanomistukseen. Jos suomalaiset alkaisivat karjalaa rakentamaan niin kohta niille kävisi kuten muillekin- venäläistyisivät.

Sitä tuskin haluaisi edes evp. päätoimittaja. Näin on siis hyvä, kuin on.

Vieras # 2 (nimimerkki)

Tossavainen on aivan oikeassa ehdottaessaan kiinteistöjen myyntiä ei-EU:n kansalaisille. Esimerkiksi Kanada ja Australia eivät salli maapalstojen myyntiä ulkomaalaisille, vaan maata voi vain vuokrata tietyksi ajaksi. Rakennuksen voi ostaa, vaan ei sitä maa-aluetta, jossa rakennus sijaitsee. Tätä järjestelmää pitäisi noudattaa myös Suomessa. Ne kiinteistöjen ja maitten omistajat, jotka ovat toimineet v.2000, Tarja Halosen allekirjoittaman, lain mukaisesti, eivät ole vastuussa. Lakia on muutettava ja heti, esim. siten, että maanomistus myynnin tapahtuessa, siirtyy Suomen valtion haltuun ja maan käyttö on rajattava esim.5 vuodeksi, sekä siitä on maksettava vuokraa Suomen valtiolle, jolla on oikeus ottaa maa/tontti haltuunsa, ehdoista riippuen.Siis mökin tai asunnon voi ostaa, mutta ei maata, jolle se on rakennettu. Tällainen muutos on saatava aikaan viipymättä.

agendo2 (nimimerkki)

Tismalleen samaa mieltä.
EU:n ulkopuolisille ainoastaan maan vuokrausoikeus, ei osto-oikeutta.
Laki uusittava pikaisesti.
Sitäpaitsi Braxin puheet Suomen turvallisuudesta venäläisomistusten strategisten alueiden vieressä eivät vakuuta.
Kyseessä on näet auttamatta suomettuneen sinisilmäisen poliittisen eliittimme turvallisuus-liturgiset puheet. Ei vakuuta, eikä herätä luottamusta.

Anita Koivu (nimimerkki)

Tossavainen puhuu täyttä asiaa. Iso kysymys on miksi Suomen valtiovalta ei puutu asiaan? Ei voi muuta kuin herätä kaikenlaisia kuvitelmia kytkennöistä, joita me olemme korruptiosotkuja seuratessamme tavanneet. Mistä melko pian Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tuli näitä raharikkaita venäläisiä kaupoille ostamaan maata? Ehkä nykynuorilla Suomessa on jo perittävää pääomaa mutta tuskin sitä oli monellakaan kommunistisessa järjestelmässä olevalla, jossa valtiolla oli yksin omistusoikeus. Näin vanhempana ikäihmisenä on oppinut, että se pieni omistus on tullut velkaisen opiskelun ja pitkän työuran jälkeen. Monellakaan tyhjästä lähteneellä suomalaisella ahkerallakaan kansalaisella ei ole mahdollisuuksia lähteä tonttikaupoille edes omassa maassaan. Eiväthän kotikonnuiltaan Karjalasta lähteneetkään saa muuta kuin vuokrata entisiä esi-isiensä maaplänttejä.

Reijo Tossavainen

Kysymys on myös oikeudenmukaisuudesta,valtioiden välisestä tasa-arvosta. Miksi meidän tulee sallia kiinteistöjen osto, kun venäläiset eivät salli? Se ei mahdu minun päähäni.

Miksi meidän pitää aina ja joka paikassa olla polvet ruvella niin Moskovan, kuin nykyisin Brysselinkin suuntaan? Siihen meillä ei ole mitään pakottavaa tarvetta! Siksi valtiovallan on puolustettava Suomen ja suomalaisten oikeuksia nykyistä ryhdikkäämmin!

JariH (nimimerkki)

Jos pääset kansanedustajaksi, niin millaisen lakialoitteen aiot tehdä tämän epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseksi?

JariH (nimimerkki)

Pitäisikö tämä "hiljaisuus" ymmärtää niin, että et aio tehdä lakialoitetta tai et vielä tiedä millaisen (jos siis kansanedustajaksi tulet valituksi). Valmiita ollaan toki nillittämään, mutta korjausehdotusta ei löydy, koska nyt ei vastauksena kelpaa "leikataan kehitysavusta". Tähän hymiö.

Reijo Tossavainen

Kantani on toki selvä, se selviää tästä blogista. Miten se konkretisoituu, niin yksityiskohtiin en voi tässä ottaa kantaa. Yksityiskohtien selvittämiseen toteuttamiskeinojen osalta tarvitsen vielä keskusteluja eri tahojen kanssa ja sen pohjalta omaa lisämietintää. Se on sitten sen ajan "murhe", jos pääsen eduskuntaan.

Tataraho (nimimerkki)

Laittamattomasti kirjoitettu. Ulkomaalaisten maakaupat on Suomessa saatava luvanvaraisiksi. Itse heräsin kummalliseen sattumaan. Joku suomalainen nainen otti yhteyttä ensin kirjeitse ja sitten puhelimitse useaan kertaan. Oli tullut siihen tulokseen, että haluaa ostaa omistamamme parinkymmenen hehtaarin tilan Lappeenrannan läheltä. Halusi välttämättä viettää siellä kesälomat perheensä kanssa. Tilan korkeimmalta mäeltä näkyy oikein hyvin vilkas raja-asema sekä Venäjän puolella olevat valvontatornit. Tulin siihen tulokseen, että pakottavan tarpeen sijasta nyt olikin bulvaani asialla.

Kerropa Reijo, keitä PS:läisiä on Uudeltamaalta ehdolla ensi vaaleissa?

Reijo Tossavainen

Timo Soini ja iso joukko muita hyviä ehdokkaita. Tarkempaa tietoa www.perussuomalaiset.fi

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Täällä päin on olemassa muuan Airiston matkailukeskus. Venäjänkielen taitoinen tuttu oli kuunnellu vieressä turistien puheita. "Nostaisvat näitä hintoja ni noilla tsuhnilla ei ois varaa." Nii että hyvin tuntuisivat olevan valmiita kantamaan sitä rahaakin tänne:)

Vieras (nimimerkki)

Kun maanhankinta suomessa vapautettiin oli ulkoministerinä Erkki Tuomioja.Ympäristöministeri oli Satu Hassi.
Itselläni on piirongin laatikossa Kurkijoen kiinteistöjen kauppakirjoja ja lainhuutopöytäkirjoja,vaan ei ole kiinteistöille menemistä.

Reijo Tossavainen

Kiinteistöihin liittyvä tarina:

Eräs entinen säkkijärveläinen meni vanhaan kotikyläänsä. Tuttu talokin löytyi. Mies rohkaistui ja koputti ovelle. Sergei tuli ovelle ja suomalainen esitti asiansa, kertoi kuka on ja pyysi kurkistaa sisälle.

Sergein naamalle levisi tyytyväinen hymy. Sitten hän totesi:
"Da, da. Olipa hyvä, että tulitte. Tuo katto on alkanut vuotamaan."

Vieras (nimimerkki)

Ihan tosi juttu!! Pera kertoi naapurin Arskan kuulleen edesmenneen Tapion veljen kämppäkaverilta!

Heikki Ojala (nimimerkki)

Mitenkä on jokamiehenoikeuden kanssa niillä venäläisten omistamilla marjamailla siellä Saimaan rantamilla?

Vierasta (nimimerkki)

Ihan niin kuin muuallakin Suomessa -eivät ne mitään valtakunnanrajaa ole siirtäneet tai lähetystöä sinne ole perustaneet.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Ei maihinnousua-kyltit oli rannoilla alkuun, mutta ilm. virkavallan toimesta poistettiin. Tarkkaan sitä en tiedä. Alue on rakentamaton, eli jokamiehenoikeudet ovat voimassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä luvanvaraisuus auttaisi? Venäjällä kyllä tiedetään, miten luvan myöntävä virkamies voidellaan.

J. Gagarin

Kaitpa se ainakin vaikeuttaisi. Ja jos voitelevat, niin tuleepahan Suomeen lisää rahaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin siis virkamiehille palkanlisää. HAROSHI BIZNES sanoisi venäläinen tähän ; )

Jouko Manninen (nimimerkki)

Pertti Salolaisen lisäksi ollut joukko muitakin poliitikkoja ns. vaatimassa maanmyynnin rajoittamista venäläisille. Myyntiä rajoittavaa lakimuutosaloitetta ei ole kuitenkaan saatu edes vireille. Vaalien läheisyys lienee syynä kiinnostukseen toisaalta kiinnostuksen hiipumiseen, ei uskalleta.

Niin pitkään kun kunnallispoliitkot saavat päättää asioista tämä meno jatkuu. Varsinkin kunnanjohtajat ympäri Suomea ovat olleet pääroolissa näissä kaavoitusasioissa, koska ovat sallineet venäläisten maakaupat. Kunnissa on lähdetty avosylin vastaanottamaan kaikenlaisia yhteistyöhankkeita venäläisten kanssa, on lupailtu työpaikkoja. Lomakylät on saatu haltuun kaikkine kehittämisverukkeineen ja niille venäläiset ovat jopa hakeneet Ely-keskuksilta rahallista tukea (te-keskukset)ja maakuntaliitotkin mukana hankkeissa. Ely-keskukset suurennuslasin alle, miten sieltä on avokätisesti jaettu rahaa mitä ihmeellisimmille hankkeille.

Tietenkin tulee mieleen tämä ns. salkkuraha, millä ovet aukeavat. Ei ole ihme, jos kunnanjohtajien puntit tutisevat, kun "gorillat" tulevat vaatimaan lisää kaavoitettavia tontteja.

agendo2 (nimimerkki)

Kunnanjohtajat ympäri Suomea kehittävät kuntiaan niiden lakien mukaan, jotka Suomen poliittinen eliitti on säätänyt.

Ely-keskukset todellakin suurennuslasien alle.

Suurennuslasia tarvittaisiin myös koko poliittisen eliittimme suomettuneisuuden tilan tarkasteluun.

Tynkä-Suomikin menetetään, ellei Suomen johto älyä suojella legitiimejä alueitaan.
Imperialistiset perinteet omaava itä-naapuri osaa keinot valmistella maaperää laajentaakseen hallintaansa ilman aseita vaivihkaa ja saartaa hyväntahtoisten tsuhnien silmien edessä koko Suomi omistuksillaan ja Itämeri putkillaan ja sotalaivoillaan.

Kuinka moni muuten luottaa Suomen virallisiin turvallisuuspoliittisiin liturgioihin?
Kuinka moni luottaa, että Suomen turvallisuudesta vastaavat tahot ovat ajan tasalla koko maan turvallisuuden kannalta tärkeistä asioista?

Vieras (nimimerkki)

Olisiko muuten ensin syytä korjata sellainen epäkohta, että suomalaiset eivät saa vapaasti ostaa maata oman valtion rajojen sisäpuolelta?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Tossavainen repii pelihousunsa, kun Pietarin, Karjalan ja osaksi Moskovankin asukkaat tulevat sitten loistokkaisiin Kaakkois-Suomen lomakohteisiin kuten monet suomalaisetkin lomiaan viettämään. Rahat kerätään tietysti Venäjälle.

Mieti ensi yö tätä!

Reijo Tossavainen

En revi minkäänlaisa housuja ja nukun yöni rauhallisesti.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Oikein Reijo Tossavainen. - Et ole asiassa yksin:

http://www.sunakymalainen.fi/17

Reijo Tossavainen

Ulkoministerinä oli Erkki Tuomioja, kun tällaisen kiinteistökeinottelun salliva sopimus maiden välillä tehtiin.

Mutta varsinainen asia tai kysymys lähinnä Antille: Muutoksen saaminen vaatii näkyvää, räväkkää toimintaa. Miten voisimme tempaista? Kuka, mitä, miten, missä, milloin?

agendo2 (nimimerkki)

Vaikka kysymys oli lähinnä Antille, en malta olla vihjaamatta, että hallitukselta pitää vaatia konkreettista tietoa Suomen turvallisuuspoliittisista kysymyksistä.

Kuten, mitä eri riskejä liittyy yhä lisääntyvään venäläisten kiinteistö-ja tonttikauppoihin?

Ei riitä, että Brax toteaa jonkun liturgisen lauseen, joka ei kerro konkreettisesti mitään. Pitää saada selvää, eriteltyä tietoa, miten esimerkiksi venäläisten tonttikauppojen sijainnit ja omistusten selvitykset on hoidettu.

Tutkivaa journalismia, jota ei rasita taistolaisperäinen koulutus, on syytä kannustaa tekemään tarkkaa työtä Suomen turvallisuutta koskevissa kysymyksissä. He voisivat vaatia vastaavilta tahoilta selvät ja aukottomat faktat asioista.

Aina on tietty mahdollisuus järjestää eduskuntatalon eteen mielenosoitus, mutta näen hallituksen ja turvallisuudesta vastaavien tahojen kovistelun tehokkaammaksi ja rakentavammaksi keinoksi nostaa asiat rakentavaan kehitykseen.

Kun media näyttää sen kaikelle kansalle, Suomen turvallisuus näyttäytyy kaikille meille yhteisenä ja puolustettavana asiana.

Pätevät journalistit ja kansalaisten provosoimat kansanedustajat ovat siten avainasemassa.

MilaF (nimimerkki)

Luvanvaraisuuden kumoaminen tehtiin vuoden 1999 puolella, jolloin ulkoministerinä oli vielä Halonen. Kun Halosesta tuli presidentti, ulkoministeriksi siirtyi Tuomioja. Olen tässä iltapuhteilla kaivellut ...

Vieras (nimimerkki)

Tätä mieltä oli asevelikansallissosialisti A-P Mustonen.

Jani-setä (nimimerkki)

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Itseäni on pitkän aikaa harmittanut entisen itäsuomalaisen kotikuntani maiden luisuminen venäläisten omistukseen. Venäjällä on enemmän rikkaita kuin Suomessa on rantoja, ja niillä itsellään on ihan yhtä hyvät, jopa paremmat ja raiskaamattomammat maat siellä Venäjän puolella. Se olisi oikeastaan Venäjän oma etu jos he rakentaisivat omaa maataan. Minusta tuntuu, että venäläisten Suomeen "sijoittaminen" on usein bisneksen tekoa.
Täältä lähtee varma ääni perussuomalaisille!

Vieras (nimimerkki)

Haluan nähdä kaikki ne naamat, jotka nyt "edistävät venäläisten maakauppoja", kun todellisen konfliktin edessä huomaavat, että esim. meidät onkin piiritetty omaan maahamme ennenkuin mitkään edes "alkoikaan".

Mites tämä fantasia josta ehkä tulisi totta? Ei kannata olla liian hölmö ja köykäinen. Miksi muuten muistihäiriöt ovat jatkuvassa kasvussa alle nelikymppisillä?

Reijo Tossavainen

Miksi venäläiset haluavat tulla Suomeen ja ostaa täältä kiinteistöjä, vaikka tilaa asua ja elää on Vaalimaan ja Vladivostokin välillä ihan riittämiin? Kun miettiin tätä, niin siihen löytyy helposti kaksi vastausta:
- Toimiva yhteiskunta, mökillä voi asua ilman henkivartijalaumaa
- Rahan peseminen

Entä tästä eteenpäin? Poistuvatko nämä syyt? Eivät ainakaan lähimmän kymmenen vuoden aikana.

agendo2 (nimimerkki)

reijo Tossavainen: "Entä tästä eteenpäin? Poistuvatko nämä syyt? Eivät ainakaan lähimmän kymmenen vuoden aikana."

Ei kun asiasta pitää "mölytä" jatkuvasti ja vaatia hallitukselta vastauksia kansanedustajien suulla eduskunnan kyselytunnilla kaiken kansan nähden ja kuullen.

Jos vastaukset ovat vain liturgista laatua, kyselyä tulee jatkaa tarkennetuilla kysymyksillä.

Sitäpaitsi alkaa olla korkea aika nostaa myös uussuomettuneisuus teemaksi. Tämä venäläisten tonttikauppa-ruletti on yksi sen oireita: toimitaan edelleen YYA-hengessä ja maksetaan suomalaisten verorahoilla venäläinen lomailubisnes, kuten muukin lähialueyhteistyörahoitus vuosi vuodelta (jatketut sotakorvaukset).

agendo2 (nimimerkki)

Venäjä tekisi viisaasti, kun paluttaisi Suomelle ryöstetyt alueet takaisin:
Sen jälkeen se saisi luotettavaa ja turvallista toimintaympäristöä Karjalassa ja Petsamossa ym. yrityksilleen ja putkilleen. Siten venäläinen bisnes toimisi EU:ssa.
Kaiken kukkuraksi Venäjä korjaisi suuren Stalinin aiheuttaman vääryyden, ja nostaisi teollaan poliittista imagoaan huimasti.

Palautetut alueet nousisivat talousvetureiksi paitsi venäläisen ja suomalaisen, myös muun eurooppalaisen bisneksen voimin.

Tottakai muutama muukin uhrivaltio vaatisi osaansa, mutta eihän kyseessä ole köyhä eikä pieni maa.

MilaF (nimimerkki)

Vielä vuonna 1992 ulkomaisten kiinteistöomistukset olivat luvanvaraisia. Niitä koskeva laki löytyy Finlexistä 1613/1992.

Koko laki on kumottu vuonna 1999 - voimaantulo 1.1.2000 - säädöksellä 1299/1999 ja sen on allekirjoittanut ympäristöministeri Satu Hassi. Asia on valmisteltu virkatyönä ympäristöministeriössä ja valmistumisen yhteydessä on neuvoteltu oikeusministeriön, sisäasiainministeriön, puolustusministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa. En löytänyt mistään tietoa, miten tämä muutosasia on lähtenyt käyntiin ja kenen aloitteesta.

Euroopan yhteisön perustamissopimuksen määräykset eivät edellyttäneet meiltä muuta kuin EU:n alueelta tulevien kiinteistöjen ostorajoitusten purkamisen, mutta purimme kaikki ostorajoitukset. Hallituksen esitys HE 171/1999 asian valmistelusta on perin mielenkiintoinen (kannattaa lukea), sillä siinä perustellaan muidenkin kuin EU:n sisältä tulevien vapaata osto-oikeutta sillä, ettei niitä ole ollut merkittävästi entisen lain mukaan (so. luvanvaraisuuden aikana), eivätkä kiinteistöjen hinnat olleet nousseet merkittävästi tai asiasta muutenkaan ollut koitunut mitään haittaa.

Miten luvanvaraisen ja säännöstellyn tilan olosuhteilla voi perustella täyttä vapautusta muille kuin EU-kansalaisille? Hallituksen esityksessä oli vielä määritelty Suomen turvallisuuden ja alueellisen koskemattomuuden takaamiseksi suoja-alueet mm. merialueet (tämäkin lienee jossakin vaiheessa kumottu, kun kaasuputki ei kerran aiheuta toimenpiteitä).

Ympäristövaliokunnassa YmVM 5/1999 esitettiin lakiehdotuksen hyväksymistä muuttamattomana. Ratkaisevaan käsittelyyn osallistuivat:

pj. Pentti Tiusanen /vas
jäs. Rakel Hiltunen /sd
Marjukka Karttunen-Raiskio /kok
Tarja Kautto /sd
Esko Kurvinen /kok
Kari Kärkkäinen /skl
Jari Leppä /kesk
Rauha-Maria Mertjärvi /vihr
Margareta Pietikäinen /r
Pekka Vilkuna /kesk
vjäs. Sari Sarkomaa /kok
Katja Syvärinen /vas

Ensimmäisessä käsittelyssä keskustelua ei syntynyt.

Toisen käsittelyn keskustelu http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk...

Kolmannessa käsittelyssä keskustelua ei syntynyt ja laki hyväksyttiin.

Reijo Tossavainen

Puh. johtajana näyttää olleen kommari P. Tiusanen täältä meiltä Kymen vaalipiiristä. Tulevissa vaaleissa hän on todennäköinen tippuja, eli Vasemmisto menettää ainoan paikkansa. Tiusanen on näitä "DDR:ssa oppinsa karaisseita". Miehen Stasi-kytköksiä ei ole mielestäni kunnolla selvitetty.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Maan myynti venäläisille on kiellettävä välittömästi siihen asti kunnes suomalaisilla on vastaavat oikeudet ostaa maata venäjältä.
Jos tämä ei käy Suomen päättäjille ja Putinille niin kannattaa kysyä ja vaatia vastaus kysymykseen miksi?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kannaksen menettäminen ja nykyiset kiinteistökaupat eroavat sentään ainakin yhdellä merkittävällä tavalla: nykysysteemissä veli venäläinen antaa maasta vastineeksi selvää rahaa.

Meillä Ruokolahdella sanotaan, että kiinteistöjen siirtymistä venäläisille vastustavat nimenomaan ne, joilla ei ole mitään myytävää. Täsmääkö sinuun, Tossavainen?

Eikö todellista kansalaisvapautta ole se, että omaisuuttaan saa myydä kun ostajaehdokas ilmaantuu? Pitäisikö vaikkapa ikääntyvän pariskunnan nääntyä peräpitäjällä huonokuntoiseen mökkiinsä, kun lainsäädäntö estäisi heitä vaihtamasta tiluksiaan rahaksi ja muuttamasta taajamaan palvelujen ääreen? Kysymys taitaa olla liian konkreettinen näille ylevän uus-isänmaallisille aatepoliitikoille!

Reijo Tossavainen

Kokolle kerron, että omaisuutta minulla on ihan riittävästi, mutta se ei ole venäläisille myytävissä. Ei mistään hinnasta.

Kyllä tässä maassa kiinteistöjä myytiin ja ostettiin ennen venäläisten markkinoille tuloa. Niin niitä tehtäisiin, vaikka venäläiset poistuisivat markkinoilta.

agendo2 (nimimerkki)

Eikös käypä ratkaisu ko. tilanteessa olisi, että kunta ostaisi ikääntyvän pariskunnan tontin ja vuokraisi sen venäläiselle yritykselle/rakennuttajalle?

Reijo Tossavainen

Taannoin Etelä-Karjalassa kerättiin adressi, jossa oli runsaasti allekirjoittajia. Se yritettiin luovuttaa oikeusministeri Tuija Braxille, mutta hänen allakastaan ei löytynyt muutamaa minuuttia adressin vastaanottamiseen. Adressin otti vastaan joku alempi virkamies ja sen jälkeen se varmaankin joutui suoraan mappi ööhön.

Minusta tällainen ylimielinen asenne on ministerin taholta täysin sopimatonta.

Jos joku viherpiipertäjien ryhmä olisi lähestynyt ministeriä, niin kyllä aikaa varmaankin olisi löytynyt.

Nämä ovat arvovalintoja ministeri Braxilta. Huonoja arvovalintoja.

Mitä tässä asiassa on tehtävissä? Ainakin voi kertoa oman mielipiteen tulevissa vaaleissa.

agendo2 (nimimerkki)

Onko perussuomalaisilla vaaliteemana venäläistontti-kysymys tai muuten vaalikiertueilla tapetilla?

Entäs blogin aiheeseen liittyen - kuuluuko ns. Karjalan kysymys perussuomalaisten vaaliteemoihin?

Reijo Tossavainen

Omassa vaaliohjelmassani se on mukana www.reijotossavainen.net
Puolueen vaaliohjelma julkistetaan jouluun menneessä. Yleisesti ottaen Perussuomalaiet haluavat, että Suomen ja suomalaisten kansallisista eduista pidetään nykyistä ärhäkämmin kiinni. Rähmällään olo pitää lopettaa, olkoon ilmansuunta mikä tahansa.

MilaF (nimimerkki)

Minä vielä vähän näitä penkomistuloksia esitän, jos sopii.

Lain kumoamisen perusteluteksti oli tällainen:

[lainaus]Laki ulkomailla asuvien ja ulkomaisten yhteisöjen kiinteistönhankintojen valvonnasta annetun lain kumoamisesta (HE 171/1999 vp). Sopimus Suomen liittymisestä Euroopan unioniin edellyttää, että Suomi poistaa laissa olevat rajoitukset ulkomailla asuvien oikeudesta hankkia Suomessa vapaa-ajan asuntoja. Tämän vuoksi kumotaan ulkomailla asuvien ja ulkomaisten yhteisöjen kiinteistönhankintojen valvonnasta annettu laki. Laki tulee voimaan 1.1.2000. (YM hallitussihteeri Hurmeranta 1991 9567) [/lainaus]

Tuostahan saa sellaisen käsityksen, että kumotaan vain unionisopimuksen kanssa ristiriitainen laki eikä mitään laajempaa. Mutta Hassi oli siis ministerinä.

Reijo Tossavainen

Hoituiskohan homma niin, että vanhaa (kumottua) lakia rustattaisiin vain tämän päivän oloihin sopivaksi?

Jouko Manninen (nimimerkki)

Olisi mielenkiintoista tietää kenen päästä alunperin on ollut idea, että kiinteistöjen ostorajoitus pitää purkaa myös venäläisten osalta?
Satu Hassinko?

Eihän Venäjä ole edes EU:n jäsen, ei kai kukaan niin tollo ollut etteikö olisi tiennyt sitä. Tuskin tuollainen "lipsahdus" lakiin olisi päässyt tulemaan ihan vahingossa? Lähes kymmenen vuotta olisi ollut aikaa korjata virhe, mutta mitään ei ole tehty vaikka on nähty mihin tuo lipsahdus on johtanut. Yya:n varjo ja uussuomettuminen on syöpynyt Suomen päättäjiin, siitä ei päästä irti.

Reijo Tossavainen

Minusta nykyinen laki on ongelma käytännön tasolla. Lisäksi se on suuri periaatteellinen ongelma kahden valtion välisissä suhteissa. Tasa-arvon pitää olla ehdoton lähtökohta, vaikka toinen on iso ja toinen pienempi valtio. Suomalaisten ei pidä nöyristellä, olkoon ilmansuunta mikä tahansa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Monet suomalaiset pesevät rahojaan viemällä niitä Etelä-Eurooppaan. Rahoja joista verot ovat maksamatta.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Monet suomalaiset pesevät rahojaan viemällä niitä Etelä-Eurooppaan. Rahoja joista verot ovat maksamatta.

Reijo Tossavainen

Höpö, höpö. Eihän se ole mahdollista Euroopan Unionin alueella. Venäjä on ihan eri asia.

tapio oksanen

Eiks teillä Tossavainen ole töitä siellä eduskunassa kun keskelläpäivää on aikaa kirjoitella blogeja?

Toimituksen poiminnat