Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Aineeton pääoma

Hawkingin tärkein opetus

Maailman kenties tunnetuin fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Hän oli vaikeasti vammainen ALS-potilas 21-vuotiaasta kuolemaansa asti eli 76v ikään. Hän eli 55 vuotta pidempään kuin ennustettiin. Hawking on valistanut tavallisia kaduntallaajia merkittävästi maailmankaikkeuden luonteesta. Hän osasi popularisoida vaikeatajuista tiedettä sen lisäksi että itse oli alansa kärkitutkijoita. Hawkingin tärkein opetus on kuitenkin muualla. Hän osoitti, että äärimmäisten vaikeuksien kanssa voi tulla toimeen ja menestyä.

Ikuinen totuus on universumin taustalla

Jos kapitalismi on samaa kuin olemassaolon laki, olemme kaikki tuhoon tuomittuja, tahdottomia olevaisia, joiden kohtalona on murskaantua ulkopuolisten, persoonattomien markkinavoimien satunnaisessa aallokossa. Mitään pelastusta ei ole, sillä olemassaolon lakia ei voi muuttaa tieteellisellä säätelyllä eli talouden suunnittelulla. Pääomalla ei ole moraalia vaan ainoastaan matemaattinen olemassaolo, jota ylläpidetään kilpailun välityksellä. Apofaattinen teologia kuvaakin pääomaa, eikä mitään muuta. Kielletään kaikki ne pääoman ominaisuudet, jotka kuuluvat äärellisille olioille.

Kuntatalous nousuun aineetonta pääomaa kehittämällä

Eilen julkaistiin viimeisin raportti Suomen talouden tilasta. Kilpailukyvyn ja työn tuottavuuden kasvun kannalta rakenteisiin puuttuminen on välttämätöntä. Mutta myös aineettoman pääoman kehittämiseen panostamalla lisätään kilpailukykyä ja tuottavuutta. Aina ajankohtaisemmaksi tulevan aineettoman pääoman merkitys kasvaa kuntien lisääntyvän kilpailun ja kuntatalouden haasteiden lisääntyessä ja vaikeutuessa. Olen tutkinut Etelä-Karjalan kuntien aineetonta pääomaa ja alla oleva teksti on pitkälti tutkielman tuotosta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä