Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Imperialismi

Maahantulijoiden kolonialistinen asenne aiheuttaa rasismia

Suvaitsevaiset aloittivat eilen Twitterissä #olentodistanut-kampanjan, jonka tarkoituksena oli tuoda esille kuinka valtava ihmisoikeusongelma rasismi Suomessa on. Selaillessani kyseistä hashtagia osui silmiin vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarin twiitti.

Feminismi – Imperialismin viimeisin vaihe?

Suomelle lähes 100 vuotta sitten itsenäisyyden sallinut Vladimir I. Lenin – jota siitä huolimatta voidaan perustellusti kritisoida varsin monesta asiasta, kuten siitä, että hän hyvin mahdollisesti ajatteli, että Suomi aikanaan liittyy takaisin neuvostokansojen perheeseen – katsoi vuonna 1916, että imperialismi on kapitalismin korkein vaihe ja totesi: ”Juuri kapitalismin loismaisuus ja mätäneminen […] ovat ominaisia sen korkeimmalle historialliselle vaiheelle, ts. imperialismille” (Lenin, 1916, 13).

Suomenkielisyys on monikulttuurisuutta

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila esitti muutama viikko sitten Uuden Suomen blogissaan, että englannin kielestä tehtäisiin Suomen virallinen kieli. Idea ei ollut uusi, sillä sitä oli haudottu Nokian takahuoneissa jo aiemmin.

Venäläinen imperialismi - tuo kaiken pahan alku ja juuri

"For four centuries, imperialism has been Russia's basic foreign policy as it has expanded from the region around Moscow to the shores of the Pacific, the gates of the Middle East and the center of Europe, relentlessly subjugating weaker neighbors and seeking to overawe those not under its direct control." Näin lausui Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger Washington Postin haastattelujutussa 15.5.2000, jonka otsikko oli “Mission to Moscow: Clinton Must Lay the Groundwork for a New Relationship with Russia".

Kaikki pelkää Donald Trumpia

Maailmanpolitiikassa on juuri nyt käsillä erikoinen ja kiinnostava ilmiö kun Donald J. Trump etenee vauhdilla ja voimalla kohti presidenttiehdokkuutta Yhdysvaltain republikaanisessa puolueessa.

Tämä täysin erilainen ja loputonta itseluottamusta uhkuva poliitikko etenee voitosta voittoon, vaikka hän on matkalla ehdokkuuteen loukannut puheillaan lähes kaikkia etu- ja äänestäjäryhmiä.

Puheeni Kansalaistorilla 6.12.2015

Miksi me haluamme olla itsenäinen kansallisvaltio?

Historia on osoittanut että vain suhteellisen pienet kansallisvaltiot ovat kyenneet rakentamaan hyvinvointivaltion.

Itsenäisyys on sitä, että pienikin porukka saa päättää itseään koskevista asioista. Ne, joita päätöksemme hyödyttävät, olemmekin me itse. Siksi pienet demokratiat johtavat hyvinvointivaltioon.

Valkoisen miehen taakka ei ole suomipojan taakka

On hyvä muistaa tämän hetkisen kiihtyvän maahanmuuton ja pakolaisvirtojen aikana että Suomella ei ole ollut siirtomaita. Pyrkimystä niiden hankkimiseen on ollut joskus 1920- luvulla, mutta onneksi kaavailut eivät toteutuneet. Suomi kyllä on joutunut tekemisiin kolonialististen ja imperialististen ilmiöiden kanssa, mutta ei niiden harjoittajana vaan niiden kohteena.

Pakolaiskriisin ratkaiseminen kaipaa itsenäistä Suomea

Ympäri Afrikkaa ja Lähi-Itää raivoavat sodat ovat aiheuttaneet vakavan pakolaiskriisin,
joka koskettaa koko Eurooppaa, myös Suomea. Valtavat pakolaismäärät pyrkivät Eurooppaan pakoon USA:n ja sen liittolaisten sotia, joista monet on ainakin hiljaisesti hyväksytty EU-maiden korkeimpien päättäjien taholta. 

Nationalismin lyhyt oppimäärä

Kirjoitin asiasta Suomen Sisun blogialustalle jonkin aikaa sitten. Itseasiassa se kirjoitus ampui hieman ohi aiheesta, joten otetaanpa uudestaan.

Usarin blogeissa ja muuallakin kuulee vääriä väitteitä siitä, että nationalismi olisi rasismia, olisi aiheuttanut sotia pitkin maailmaa ja että jopa juutalaisten holokausti olisi ollut nationalismin aikaan saannoksia. Määritelmän mukaan tämä ei voi pitää paikkaansa.

Wikipedia kirjoittaa asiasta aloituksessaan lyhkäisesti näin.

Imperiumit maailman näyttämöllä

Muu­tin de­mok­raat­ti­seen Suo­meen im­pe­riu­mis­ta. O­len a­su­nut nyt Suo­mes­sa jo lä­hes nel­jän­nes­vuo­si­sa­dan, mut­ta men­nei­syyt­tä ei pys­ty, vaik­ka ha­lu­ai­si­kin, jät­tä­mään taak­seen, se vaan kul­kee mu­ka­na. Ja mik­si y­rit­täi­sin­kää­n u­noh­taa­?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä