Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielipidekäytävä

J'accuse

Ruotsissa on alkanut keskustelu maahanmuutokatastrofin syyllisistä. Yllättävää kyllä, ruotsalainen media on pystynyt siihen, mistä Suomessa ei ainakaan vielä näy merkkiäkään: itsekritiikkiin. Valtiotieteilijä Henrik Oscarsson viittasi jo pari vuotta sitten median rajoittuneisuuteen ja itsesensuuriin käsitteellä åsiktskorridor – mielipidekäytävä. Se tarkoittaa rajoitettua tilaa, jonka sisälle julkisen mielipiteen on mahduttava. Jos toimittaja ei mahdu käytävään, hän menettää journalistisen uskottavuutensa.

Mielipidekäytävä ja kupla kuvaavat arjen ankeaa todellisuutta

Olen vuosikausia puhunut median yksipuolisuudesta, koska asialla on suuri vaikutus ympäröivään yhteiskuntaan. Kysymyshän on siitä, että asiat suodatetaan tietyn maailmankuvan mukaisesti/mukaisiksi tai sitten tietyt asiat tuomitaan kokonaan tai unohdetaan kokonaan.

Toimittaja/toimitus päättää ketä haastatellaan, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään. Silloin useimmat toimittajat ovat omasta mielestään suvaitsevia, vaikka käytännössä suvaitaan vain omaa maailmankuvaa tukevat näkemykset. Siksi olen puhunut mukasuvaitsevaisuudesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä